Bezkontaktný video pohovor

Lenka Jusko

Svet sa v posledných týždňoch spomalil, dalo by sa povedať, že by sme taký scenár ešte pred rokom považovali za sci-fi. Pri rastúcom množstve nakazených novým koronavírusom COVID-19 sa ocitli v karanténe ľudia, mestá, krajiny. Vedci už pred rokmi vynašli tzv. božskú časticu (Higgson bozón), no vírus 1000x menší ako prierez ľudského vlasu úplne spomalil život na planéte. Firmy ktorým to prevádzka dovoľuje nariadili zamestnancom prácu z domu, iné znižujú výrobu a snažia sa vysporiadať s poklesom pracovnej sily. Odhady už teraz vravia, že nás čaká recesia, s akou sme sa nemuseli vyrovnávať už roky. Napriek tomu, život nemôže zastať úplne, spoločnosti budú stále vo väčšej či menšej miere hľadať zamestnancov a ľudia si budú hľadať zamestnanie. Existuje spôsob, ako absolvovať pracovných pohovor bez priameho ľudského kontaktu? Existuje!

Bezkontaktný video pohovor

Stále viac spoločností využíva možnosť pracovných pohovorov online. Je to preto, že môžu byť skutočne efektívne pre kandidáta aj pre spoločnosť. Najčastejšie využívaným nástrojom pre realizáciu pohovoru na diaľku je Skype. Aj keď je jednoduché prirovnať video pohovor k osobnému pohovoru, existujú malé rozdiely v príprave. Pripraviť sa môžete drobnými radami ktoré si prečítate nižšie, prípadne sa môžete pripraviť na takýto pracovný pohovor s profesionálom.

Voľba oblečenia je rovnako dôležitá ako v prípade tradičného pracovného pohovoru.

Oblečenie

Hovorí sa, že sebavedomie je najlepší outfit. Zároveň však platí, že by ste nemali podceňovať dobrý outfit, ani v zlý deň. Voľba oblečenia je rovnako dôležitá ako v prípade tradičného pracovného pohovoru, aj keď v ňom z domu nikam neodídete. Znalosť firemnej kultúry je kľúčom k správnemu výberu. Ak nepoznáte nikoho, kto už je zamestnancom spoločnosti v ktorej máte video pohovor absolvovať, urobte si poctivý prehľad z Facebooku či web stránky spoločnosti. Uvidíte tam fotografie oficiálne, ale aj tie pri bežných firemných aktivitách akými sú raňajky s generálnym riaditeľom, predstavenie projektu, či teambuilding. Dress code bude iný v bankovom sektore a iný v IT start-up firme. Ak stále nemáte istotu, po čom zo skrine siahnuť pamätajte, že je lepšie byť oblečený pridobre, ako nevhodne. Pyžamo, tričko od paradajkovej omáčky, týždne neupravená brada či vlasy v „domácom drdole“ sú no-go zóna. Na obrazovke počas video pohovoru je kandidáta vidno zväčša od pása vyššie, no v komplet outfite budete vzbudzovať sebavedomejší a profesionálnejší dojem, ako keď skrývate pod stolom tepláky, ktoré s vami chodievajú na chatovačky.

Background

Video pohovor nie je len telefonický, takže okrem zvuku o vás niečo povie aj obraz. Konverzáciu by ste si mali naplánovať tak, aby prostredie za vami pripomínalo kancelárske prostredie, prípadne prostredie konferenčnej miestnosti. Ak si práve neplánujete kvôli video pohovoru nanovo zariadiť obydlie, najistejšou voľbou je biela stena. Ak s vami býva aj niekto iný, zamknite si dvere, aby ste zabránili prípadnému rušeniu.

Tip: Ak je za vami na poličke zbierka Kinder figúrok alebo plagát Chucka Norrisa, možno ste stratili šancu na úspešne absolvovaný pohovor skôr, ako sa mal čas začať.

Reč tela

To, čo bude robiť vaša horná časť tela na obrazovke môže druhej strane sprostredkovať nemalý kúsok do celkovej skladačky. V mnohom môže prezradiť, kto ste. Alfa a omega je sedieť rovno (nie strnulo) s dobrým držaním tela. Položte obe nohy na zem a vyhýbajte sa tomu, aby ste robili veci ako je predkláňanie sa, zvesené ramená, podopieranie hlavy rukou, pokyvkávanie nohou. Ruky si položte pokojne pred seba na stôl. Ak sám seba poznáte ako energického človeka, položte si radšej ruky do lona pod stôl, vyhnete sa tak zbytočnej gestikulácií. Dobrou správou je, že si nemusíte dávať pozor na správne podanie ruky, ku ktorému cez obrazovku určite nedôjde.

A bolo svetlo

Slabo osvetlené miestnosti sa javia pri volaní cez webovú kameru ešte tmavšie ako možno v skutočnosti sú. Odtiahnite závesy a pustite do miestnosti svetlo, najlepšie zo strany. Ak vám to podmienky, čas a ročné obdobie dovoľujú, uprednostnite denné svetlo pred umelým. Ak vám však chce pohovor skomplikovať napríklad počasie a bude to prvý upršaný deň v danom roku, umiestnite si viacero svetelných zdrojov (napr. stolových lámp) mimo pole, ktoré bude viditeľné na videu. Ukážete sa takto v najlepšom svetle. Influenceri z Instagramu by o hodnote dobrého svetla vedeli určite napísať aj príručky.

Tréning

Ťažko na cvičisku ľahko (ľahšie) na bojisku, preto si aj táto oblasť vyžaduje nejaký tréning. Prvý video pohovor je vždy trochu zvláštny. Koniec koncov, je pred vami obrazovka, nie človek z mäsa a kostí, preto je normálne cítiť sa trochu neprirodzene. Ako nahlas by som mal hovoriť? Kam dať ruky? Mám hľadieť do kamery alebo na obrazovku? Tieto neistoty je možné odbúrať prostredníctvom tréningu „na nečisto“ s priateľom alebo známym. Pokojne si z videa spravte záznam, ktorý si následne zanalyzujete. Pozerať o sebe videá je ešte strašidelnejšie ako počúvať na zázname len svoj hlas, ale odhalí vám to slabiny, ktoré môžete potom vedome eliminovať pri ďalšom pokuse, až pokým nebudete dostatočne spokojní sami so sebou a svojim výzorom.

Úsmev prosím!

Úsmev povie viac ako tisíc slov, ale nezabudnite prosím počas video pohovoru aj rozprávať! Tváriť sa uvoľnene a prirodzene v miestnosti v ktorej ste sám obklopený len tichom a technikou nie je jednoduché. Usmejte sa, prelomíte ľady a vytvoríte si medziľudské spojenie. Dobre načasovaný a vhodný malý vtip resp. bonmot je prípustný tiež.

Koncentrujte sa

Je tiež dôležité udržať si koncentráciu počas celého trvania video pohovoru. Aktívne počúvanie uľahčuje reakciu na to, čo už bolo povedané a dáva opačnej strane pocit, že ste nie len počúvali ale aj porozumeli. Použite čas od času vetu druhej strany, ktorú ľahko prefrázujete použitím rovnakých kľúčových slov za svoju odpoveď. Dobrým tipom je aj zosumarizovanie výrokov druhej strany vlastnými slovami, či nevtieravým použitím „Stotožňujem sa s týmto vašim názorom a rád by som k tomu doplnil, že ... “.

Poznámky

Najväčšou výhodou video pohovoru v porovnaní s osobným pracovným pohovorom je možnosť pripraviť si poznámky.

Najväčšou výhodou video pohovoru v porovnaní s osobným pracovným pohovorom je možnosť pripraviť si malé ťaháčiky, no volajme ich medzi nami dospelými poznámky. Napíšte si napr. na lepiaci papierik štruktúru toho, ako chcete informácie prezentovať, prípadne v skratke body, na ktoré nechcete určite zabudnúť. Pri telefonickom alebo video pohovore osoba na druhej strane nevidí, aké papiere sú pred vami a môžete ohromiť výbornou komunikačnou úrovňou s priebežným využívaním mnohých odborných a kľúčových slov. Takéto poznámky si v tlačenej forme alebo písané rukou pripravte vopred a uložte pred seba mimo snímaný obraz, aby ste nemuseli rušiť priebeh komunikácie ťukaním klávesnice či šušťaním papiera. Ale pamätajte, ak sa zahráte na lingvistického supermana počas video pohovoru, rýchlo sa vám to môže vypomstiť pri prvom osobnom stretnutí. Pripravte si teda len body, nie slohové práce. Veď viete, ako s tými ťahákmi ...

Technológie naše každodenné

Moderné technológie sú súčasťou našich svetov viac, ako by sme si niekedy priali a možno aj viac, ako predpokladáme. Pracujeme s nimi každý deň a niekedy zabúdame, že aj technológie nás môžu zradiť vtedy, keď to budeme najmenej potrebovať. Prekontrolujte si tesne pred dohodnutým termínom video pohovoru pripojenie mikrofónu, hlasitosti zvuku na vstupe aj výstupe, čistotu šošovky kamery, ak plánujete pohovor na laptope alebo na tablete aj stav batérie. Snáď najdôležitejší technologický aspekt online pohovoru je rýchle a spoľahlivé internetové pripojenie. Ak sa vyskytne technický problém ktorý sa prejavil náhle, napríklad problematické internetové pripojenie alebo prerušené signály, má zmysel vyžiadať si krátky čas na korekciu a pokúste sa problém bezodkladne vyriešiť. Inak riskujete, že zmeškáte dôležité časti rozhovoru, vety, otázky, alebo bude druhej strane znemožnené vypočuť si vašu celú vetu alebo odpoveď na otázku.

Drobnosť na záver

Ak je dohodnutou formou spojenia za účelom video pohovoru Skype, nezabudnite na drobnosť, ktorá môže mať veľký dopad. Ak účtom disponujete dlhodobejšie a využívate ho primárne na komunikáciu s rodinou a priateľmi, upravte si meno a fotografiu v profile tak, aby pôsobili profesionálne, zodpovedajúco vášmu veku a tomu, aký obraz o sebe chcete prezentovať.

Pomohli sme ? Dajte o nás vedieť aj ďalším!
Autor článku:
Lenka Jusko
HR špecialista & Recruiter

Som Lenka. Humanitné odbory ma zaujímali už od strednej školy, preto som sa rozhodla venovať sa na bakalárskom stupni Manažmentu ľudských zdrojov, na inžinierskom stupni Ekonomike a manažmente malých a stredných podnikov. Neskôr som si rozšírila vedomosti profesijným štúdiom Executive MBA. Už počas štúdia na vysokej škole som pracovala v personálnej agentúre ako administrátor a recruiter. Veľa som sa o HR v praxi naučila v špecifických oblastiach, v ktorých pôsobili moji ďalší zamestnávatelia, a to súkromný poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby a neskôr IT spoločnosť. Inak som najmä z mäsa a kostí, spokojná manželka, mama, patrí ku nám aj pes a kocúr, energiou ma nabíja najmä čerstvý vzduch a príroda. Verím v „Change your thoughts and you change your world.“