Blog

Zákonník práce - skončenie pracovného pomeru (časť I.)

17. júla 2020
Slovné spojenie Zákonník práce sa nám dostáva opakovane do uší z televízie, rozhlasu či komunikácie medzi ľuďmi navzájom. Takmer každý z nás sa s ním už v produktívnom veku stretol, nanešťastie len málo zamestnancov si našlo čas na jeho preštudovanie, čo je na škodu im samotným. Zákonník práce ( zákon 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov) bezpochyby pokrýva práva a povinnosti zamestnávateľa, práva a povinnosti zamestnanca, náležitosti pracovného pomeru, hovorí o pracovnom čase, jeho rozvrhnutí či dobe odpočinku. Zákonodarcovia mysleli v zákone aj na osobitné ustanovenia týkajúce sa práce v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, čo v nedávnej minulosti mnoho z nás okúsilo na vlastnej koži po prvý krát.
Zákonník práce - skončenie pracovného pomeru (časť I.)

Ako zvládnuť home office s deťmi

08. júla 2020
Každý kto v minulosti absolvoval čo i len na jeden deň home office vie, že je to úplne iné, ako keď sedíme v priestoroch zamestnávateľa. Niekomu ide zachovanie pracovného nasadenia lepšie, niekomu horšie, no v domácom pohodlnom prostredí je omnoho jednoduchšie skĺznuť do odsúvania termínov a úloh, lenivosti, flákaniu a všeobecnej prokrastinácií. Predpokladom pre home office je najčastejšie počítač, internetové pripojenie a telefón. Tento model práce je dlhodobo zabehnutý už aj u nás pri profesiách ako sú programátori, copywriteri či online podpora zákazníkov.
Ako zvládnuť home office s deťmi

Bezkontaktný video pohovor

10. júna 2020
Stále viac spoločností využíva možnosť pracovných pohovorov online. Je to preto, že môžu byť skutočne efektívne pre kandidáta aj pre spoločnosť. Najčastejšie využívaným nástrojom pre realizáciu pohovoru na diaľku je Skype. Aj keď je jednoduché prirovnať video pohovor k osobnému pohovoru, existujú malé rozdiely v príprave. Pripraviť sa môžete drobnými radami ktoré si prečítate nižšie, prípadne sa môžete pripraviť na takýto pracovný pohovor s profesionálom.
Bezkontaktný video pohovor

Pojmy a skratky z pracovného prostredia od O po W (4. časť )

02. júna 2020
Cyklus textov vysvetľujúcich pojmy a skratky z pracovného prostredia sa týmto textom blíži do finále. Určite však nie je posledným a do budúcna pripravujeme ďalšie. V tomto kole nám ostalo ešte niekoľko bežne používaných ale aj pomerne nových pojmov, začítajte sa.
Pojmy a skratky z pracovného prostredia od O po W (4. časť )

Pojmy a skratky z pracovného prostredia od J po N (3. časť )

14. mája 2020
Pokračovaním cyklu vysvetľujúcom často používané pojmy a skratky z pracovného prostredia sa pomaly presúvame do druhej polovice abecedy. V predchádzajúcich textoch sme si vysvetlili čo je bossing či GDPR a pripomenuli čo si vysvetľujeme pod pojmom Human resources (HR). V klobúku je „tromfov“ ešte niekoľko, takže sa do toho bez zbytočného naťahovania pustíme.
Pojmy a skratky z pracovného prostredia od J po N (3. časť )

Pojmy a skratky z pracovného prostredia od F po I (2. časť )

24. apríla 2020
V nadväznosti na predchádzajúci text o pojmoch a skratkách z pracovného prostredia pokračujeme v cykle vysvetľovania kľúčových slov, s ktorými sa v práci stretávame menej či viac často a poznáme ich význam úplne, okrajovo, či vôbec. Základom úspechu v akejkoľvek oblasti je vedieť a rozumieť, tak poďme pokračovať.
Pojmy a skratky z pracovného prostredia od F po I (2. časť )

Pojmy a skratky z pracovného prostredia od A po E (1. časť )

21. apríla 2020
Používanie skratiek, ustálených pojmov či slov zahraničného pôvodu sa stáva bežnou súčasťou našej slovnej zásoby ako v súkromnom živote, tak aj na pracovisku. V nasledujúcom cykle článkov vám prinesieme tie, s ktorými sa stretávame alebo môžeme stretnúť v pracovnom živote. V mnohých prípadoch sme si na ich používanie už zvykli a vieme čo znamenajú. Niekedy sa však môžeme nesprávne domnievať a v tom prípade sa môže stať že pojem, prípadne bežne používanú skratku použijeme nevhodne či nesprávne. Takto môžeme vyvolať rozpaky, niekoho uraziť či si dokonca spôsobiť hanbu. V najbližších článkoch sa postupne (v abecednom poradí) pozrieme na tie najčastejšie používané skratky, pojmy a pomenovania.
Pojmy a skratky z pracovného prostredia od A po E  (1. časť )

Hľadanie zamestnania vo veku 55+

25. marca 2020
So zvyšujúcim sa vekom odchodu do dôchodku, starnutím populácie naprieč krajinami starého kontinentu a vyšším priemerným vekom zamestnancov sa musia zamestnanci a rovnako aj zamestnávatelia pripraviť na nové výzvy a hľadanie uplatnení pre starších zamestnancov. Hľadanie si zamestnania vo vyššom veku čaká s najväčšou pravdepodobnosťou raz aj nás, mladšiu generáciu. Poďme sa pozrieť, čo sa nám možno zíde do budúcna a čo môžu starší kandidáti aplikovať už dnes.
Hľadanie zamestnania vo veku 55+

Ako dlho trvá nájsť si novú prácu?

11. marca 2020
To, ako rýchlo sa vám podarí nájsť si vhodné pracovné miesto záleží od viacerých faktorov. Iné množstvo príležitostí sa ponúka v hlavnom meste, iné v regiónoch na krajnom severe či východe Slovenska. Prácu si pravdepodobne skôr nájdu ľudia z profesií, ktorých je na trhu práce nedostatok, o to rýchlejšie si nájdu prácu v zahraničí. A nemalým faktorom je aj to, či si prácu hľadáme v januári, júli či decembri.
Ako dlho trvá nájsť si novú prácu?

Veľtrh práce – rýchle rande s pracovným trhom

28. februára 2020
Ak práve hľadáte nové zamestnanie, alebo sa rozhliadate po príležitostiach na zmenu, upriamte svoju pozornosť na veľtrhy práce, ktorých sezóna pomaly začína. Sú platformou pre stretnutie veľkého množstva zamestnávateľov a pracovných agentúr s veľkým množstvom uchádzačov o zamestnanie v pomerne krátkom čase. Zamestnávatelia si na výstavných plochách rozložia svoje stánky, či stand-by stolíky, naaranžujú informačné letáky, reklamné predmety, cukríky a čakajú na otvorenie dverí a príval informácií chtivých záujemcov.
Veľtrh práce – rýchle rande s pracovným trhom

Ako prebieha pracovný pohovor

24. februára 2020
Javisko - všetky oči sa upierajú na vás, potíte sa pod svetlami reflektorov. Taký pocit môže v nás vyvolať predstava pracovného pohovoru. Skúste však o pohovore rozmýšľať ako o príležitosti prezentovať sa. Žiadne dva pohovory nie sú identické. Ak ste sa však na pohovor svedomito pripravili teoreticky aj prakticky a rovnako ste si pripravili odpovede na najčastejšie kladené otázky, nemáte sa čoho báť. Zanecháte dobrý dojem a zvýšite svoje šance na prijatie do zamestnania.
Ako prebieha pracovný pohovor

Otázky - nevhodné, najčastejšie a tie, ktoré sa môžete na pohovore pýtať vy

10. februára 2020
Začnime tými, ktoré sú nevhodné a v skutočnosti by nemali mať na pracovnom pohovore miesto. Hovoria o neprofesionalite personalistu. Navyše niektoré z otázok zákon považuje za diskriminačné a neprípustné. Pracovný pohovor nie je röntgenové vyšetrenie a to, ako do vás vidí potenciálny zamestnávateľ, by malo mať svoje hranice.
Otázky - nevhodné, najčastejšie a tie, ktoré sa môžete na pohovore pýtať vy

Príprava na pracovný pohovor - 2. časť

05. februára 2020
V prvej časti článku „Príprava na pracovný pohovor“ sme si načrtli základ teoretickej prípravy na pracovný pohovor. Je dôležité vedieť čo povedať, odpísať a čo si vopred vyzistiť. Pozvánky na pracovný pohovor nám predsa nechodia každý deň. Poďme sa ďalej pozrieť na to, ako by ste sa mali pripraviť pre zanechanie dobrého prvého dojmu a toho, ako poznať svoju cenu na trhu práce.
Príprava na pracovný pohovor - 2. časť

Príprava na pracovný pohovor - 1. časť

27. januára 2020
Ako sa pripraviť na pracovný pohovor? Zodpovedne. Pracovný pohovor je stresujúcou situáciou pre každého z nás. Nezabúdajte, že ktokoľvek s vami bude pracovný pohovor viesť, pravdepodobne tiež kedysi sedel na vašom mieste a uchádzal sa o pracovnú pozíciu, ktorú práve zastáva. Miernu mieru stresu pociťujú pred pohovormi dokonca aj recruiteri. Zvyšuje sa vám tepová frekvencia už teraz? Nádych, výdych a pokojne čítajte ďalej.
Príprava na pracovný pohovor - 1. časť

Perfektný motivačný list

13. januára 2020
Neexistuje. Tak ako neexistuje perfektný človek, ktorého by opisoval. Keďže sme všetci jedineční, mali by byť jedinečné aj naše motivačné listy, žiadne stiahnuté vzory. Motivačné listy nepíšeme každý deň, preto je pochopiteľné, že sa možno potrebujeme inšpirovať. Poďme si teda povedať, čo musíme pochopiť a vedieť, aby sme napísali motivačný list, ktorý bude vstupenkou na pracovný pohovor.
Perfektný motivačný list

Úspešný životopis

12. januára 2020
Máme tu nový rok, no rovnako ako v tom predchádzajúcom na nič nemáme toľko času, koľko by sme chceli, či potrebovali. Písaním nového životopisu, či úpravou toho pôvodného trávime mnohokrát hodiny. Každý kto životopis píše dúfa, že jeho čítaniu niekto na druhej strane venuje dostatok času a prečíta si ho celý. Pravdou však je, že na zaujatie osoby, ktorá bude čítať vaše starostlivo pripravené Curriculum vitae máte menej ako 10 sekúnd. Toľko času totiž v priemere strávia recruiteri prezeraním životopisu pred tým, ako sa rozhodnú, či mu chcú venovať času viac.
Úspešný životopis